OrgaNext ontwikkelt nieuw medicijn met crowdfunding

0
7279
Happy Lady
Nieuw medicijn van OrgaNext stimuleert spierherstel bij ouderen

Als je iets belangrijk vindt, dan moet je het doen! Vanuit deze drijfveer ontwikkelde Marjanne Prins een medicijn voor ouderen dat spierverlies stopt. Marjanne, voormalig Executive Director Marketing bij farmaceutische multinational Organon en diëtiste van origine, merkte door persoonlijke omstandigheden dat voor bepaalde aandoeningen van ouderen geen enkel geneesmiddel bestaat.

Bouwstoffen
Vanaf de jaren ’80 wist Marjanne al dat eiwitten in je voeding een belangrijke rol spelen bij het herstel van je weerstand na ziekte. Een gezond mens heeft dagelijks eiwitten nodig als bouwstoffen voor de vorming van botten, spieren en afweerstoffen. Wanneer je ziek bent heb je tweemaal zoveel eiwitten nodig en wanneer je op hogere leeftijd ziek wordt, tot wel vier keer zoveel. Eiwitten maak je niet zelf aan en krijg je alleen binnen via de voeding. Haar moeder kreeg gezondheidsproblemen waarbij zij aan spierverlies leed en in dezelfde periode brak een ouder familielid van een collega haar heup. De behandeld arts kon geen medicijnen voorschrijven om het spierherstel te bevorderen en uit nader onderzoek werd duidelijk dat hier geen enkel medicijn voor bestond.

Put your money where your mouth is (geen woorden maar daden)
Marjanne richtte het bedrijf OrgaNext op (‘Orga’ verwijzend naar het immer inspirerende levend organisme en ‘Next’ als hommage aan de wetenschappers die hun voorgingen). In 2010 deden zij een ontdekking van grote betekenis voor de aanmaak van nieuwe spiercellen. Na onderzoek stelden zij vast dat de stamcellen in je spieren opnieuw geactiveerd worden door de combinatie van anabole steroïden en vitamine D. Wanneer je rond de 70 jaar oud bent, is 50% van je spierweefsel afgenomen. Je spiercellen delen zich nauwelijks meer, maar behouden nog wel dit vermogen. De combinatie van deze twee stoffen activeert de celdeling weer.

OrgaNext

Het individu maakt het verschil
Als je ouder wordt, verlies je gewicht. Hoewel dit soms als prettig wordt ervaren, beseffen de meeste mensen niet dat je eigenlijk spierweefsel verliest en je herstellend vermogen afneemt. Wanneer je op hogere leeftijd je heup breekt, duurt het daarom veel langer voordat je bent hersteld. De helft van de ouderen kan niet meer zelfstandig lopen na een gebroken heup. Marjanne, uit het juiste hout gesneden met een lange geschiedenis als topmanager in een van oudsher mannenbolwerk, dook in het wetenschappelijk onderzoek vanuit de drive ‘dit kan beter!’. Het nieuwe medicijn dat ze met haar team ontwikkelde stopt het verlies van spiermassa en helpt het revalidatieproces na een breuk. Voor een oudere kan dit het verschil maken tussen zelfstandig kunnen blijven lopen- al dan niet met een rollator- of een rolstoel. Tegenwoordig weet iedereen wel dat beweging en fit blijven belangrijk is. Daarnaast is het dagelijks binnen krijgen van eiwitten echter net zo cruciaal.

Erkenning
In 2013 ontving OrgaNext voor deze ontdekking de juryprijs én de publieksprijs tijdens De Dag van de Informal – waar ondernemers innovatieve ideeën pitchen – georganiseerd door Nederlandse private investeerders. Het ontwikkelen van nieuwe medicijnen werd voorheen alleen door grote farmaceutische handelsmaatschappijen gedaan, maar het kleine bedrijf met gemotiveerde professionals doorliep stap voor stap alle fasen voor patent en goedkeuring van het medicijn. De grootste stappen waarin de meeste geneesmiddelen afvallen, zijn voor dit medicijn al genomen. Doorslaggevend voor de jury van de investeerdersdag waren de achtergrond van Marjanne bij Organon, het goedgekeurde patent en het eigen geïnvesteerde vermogen van € 400.000,-. In 2014 riep het gezaghebbende Amerikaanse vaktijdschrift ‘Life Science Leader’ OrgaNext uit tot ‘Company to Watch’. Het Amerikaanse radiostation NPR hield een interview met Marjanne, waarvan de impact zichtbaar is in dit verslag van de directeur Partnering Products & Services van BIO.

Crowdfunding
Waar eerder gevestigde multinationals de farmaceutische innovatie in handen hadden, zijn het nu de kleine innovatieve bedrijven zoals OrgaNext die nieuwe medicijnen ontwikkelen en vervolgens het idee verkopen aan het grotere bedrijf om verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Eerder ontwikkelde Marjanne BonDuo, een eiwitrijk ontbijt dat bij dagelijks gebruik bijdraagt aan sterke botten, soepele spieren en goed werkend afweersysteem. De financiering werd via Geldvoorelkaar.nl door 129 investeerders bijeen gebracht. Aanvankelijk stond Marjanne terughoudend tegenover crowdfunding, maar nadat de financiering voor BonDuo was gerealiseerd, ging ze overstag. Ze werd vooral geraakt door de veelal spontane reacties van de investeerders, die zich erg betrokken voelden bij haar product en het verhaal erachter. Ook vond ze haar logistieke partner via het platform: Active Ants. De directe betrokkenheid in deze nieuwe positieve economische ontwikkelingen spreekt haar aan en past bij het karakter van haar organisatie. Nu investeerders van Geldvoorelkaar.nl middels een converteerbare lening ook kunnen bijdragen aan of zelfs deelnemen in snelgroeiende innovatieve bedrijven en een product van maatschappelijk belang, lag samenwerking met Geldvoorelkaar.nl voor de hand.

Martijn van Schelven van Geldvoorelkaar.nl: “Met de converteerbare lening bieden wij de mogelijkheid aan investeerders om te participeren in ondernemingen die zich onderscheiden op het innovatieve en maatschappelijke vlak. Voor deze leenvorm moeten ondernemingen een bovengemiddelde groeiverwachting kunnen aantonen. Wij zijn ervan overtuigd dat het uiteindelijke medicijn een zeer grote maatschappelijke impact kan hebben. Daarom kan het niet alleen een prachtig financieel rendement opleveren voor de investeerders, maar ook een mogelijkheid bieden daadwerkelijk onderdeel te zijn van op en top Nederlandse innovatie.”

Lees meer over het project van OrgaNext op Geldvoorelkaar.nl

GEEN REACTIES