Binnen 9 jaar ruim een miljard euro voor crowdfunding in Nederland

0
160

Opgeteld is vanaf 2011 in Nederland 1,165 miljard euro met crowdfunding gefinancierd, heeft CrowdfundingCijfers.nl berekend in een eigen onderzoek. Het geld werd opgehaald door meer dan 33.000 projecten en ondernemingen.

Ondernemingen zijn goed voor 87% van het sinds 2011 opgehaalde bedrag en haalden inmiddels meer dan 1 miljard euro op. Creatieve projecten zijn goed voor 6% van het bedrag en haalden 67 miljoen euro op. Maatschappelijke projecten volgen op de voet met 5% van het totaal en haalden 61 miljoen euro op. Consumentenleningen zijn goed voor 2% en haalden 20 miljoen euro op.

Ondernemingen en leningen dominant

Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers.nl: ‘Bedrijfsfinanciering maakt een steeds groter deel uit van het met crowdfunding opgehaalde bedrag.’ Van de 203 miljoen euro die in de eerste helft van 2019 werd opgehaald, is 92% bestemd voor ondernemingen. De meest populaire vorm van crowdfunding is een lening. Afgelopen halfjaar was 92% van het opgehaalde bedrag in de vorm van een lening.

Duizenden maatschappelijke projecten

Maatschappelijke projecten maken een steeds groter deel uit van het aantal gefinancierde projecten. Bijna 60% van de gefinancierde projecten waren afgelopen halfjaar maatschappelijke projecten. ‘Met name het aantal persoonlijke crowdfunding projecten neemt een vlucht. Steeds meer mensen zetten crowdfunding in voor de financiering van een persoonlijke wens als een reis of rijbewijs’, aldus Koren.

Creatieve projecten over een hoogtepunt

Vanaf 2018 daalt het bedrag dat door creatieve projecten via crowdfunding opgehaald wordt. Koren: ‘Via internationale platforms Kickstarter en Indiegogo wordt door creatieven uit Nederland vanaf vorig jaar een stuk minder financiering opgehaald. Bij de Nederlandse platforms voordekunst en Cinecrowd is geen sprake van een afname; deze platforms lijken hun positie sterk verankerd te hebben.’

Consumentenleningen

Crowdfunding voor consumentenleningen lijkt sinds de lancering van Lender&Spender en Jungo in Nederland eindelijk echt van de grond te komen. Jungo richt zich specifiek op crowdfunding voor hypotheken. Lender&Spender bedient allerlei soorten aanvragen. Koren: ‘De verwachting is dat crowdfunding voor consumentenleningen de komende jaren verder door zal groeien.’

Bron: accountancyvanmorgen

GEEN REACTIES