Crowdfund Dingen Week 14

0
199
Nieuws en weetjes over crowdfunding in week 14 2019

1) Bankloket nog maar op een kier voor vastgoedondernemer

Volgens een analyse van het FD draaien banken de kraan voor vastgoedondernemers steeds meer dicht. Belangenvereniging Vastgoed Belang ziet deze ontwikkeling bij ook en geeft aan dat banken vaak geen nieuwe klanten meer accepteren en ook minder snel nieuwe leningen afsluiten. Rabobank heeft bijvoorbeeld haar vastgoedportefeuille al teruggebracht van €30 miljard naar €22 miljard.

Krapte bij kleine vastgoedbeleggingen

Volgens Frank Mulders van accountant- en advieskantoor KPMG valt er door de terugtrekkende beweging van de Nederlandse banken vooral een gat bij de vastgoedbeleggingen onder de €15 mln: “Daarboven zijn banken nog actief en zijn er ook meer internationale spelers”

Alternatieve financiers

De laatste tijd zijn en aantal marktpartijen zich dan ook actief op deze markt aan het bewegen. Crowdfunding platform Geldvoorelkaar heeft eind vorig jaar een Vastgoedlening ontwikkeld en ook Collin Crowdfund richt zich nu heel actief op de markt voor commercieel vastgoed. Daarnaast komen er ook steeds meer gespecialiseerde platformen zoals Mogelijk en Fiduciam die zich gespecialiseerd hebben in deze markt.

Bron: FD.nl via crowdfundmarkt.nl

2) Waarom kiezen steeds meer investeerders voor crowdfunding?

Op Sprout.nl worden zes redenen gegeven waarom investeerders voor crowdfunding kiezen. Eén van de redenen is de lage spaarrente bij de bank:

‘Professionele investeerders, maar ook particulieren, zoeken steeds vaker een manier om hun spaargeld te laten renderen. De spaarrente is historisch laag en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn zal veranderen. Bij de grootbanken zagen we de spaarrente vorig jaar wederom aanzienlijk dalen. Die ging namelijk van 0,05% naar 0.03%. Om de waarde van je spaargeld te laten groeien, of in ieder geval niet te zien verdampen door inflatie, kan crowdfunding een goed alternatief bieden.’

Lees hier de andere vijf redenen

3) Steeds meer binnenvaartschepen gefinancierd via crowdfunding

De bank draait de kraan steeds verder dicht voor mkb-financieringen. Ook in de binnenvaartbranche liggen bancaire kredieten niet voor het oprapen. Steeds meer schippers wijken daarom uit naar crowdfunding als financieringsoplossing voor de aankoop of overname van een binnenvaartschip.

Schepen zijn geliefde investeringskansen onder de investeerders van Geldvoorelkaar.nl. Veel van deze projecten worden binnen enkele uren of zelfs minuten nadat ze op het platform verschijnen volgeschreven. Onlangs werd nog een motorvrachtschip voor € 200.000,- binnen anderhalf uur gefund door 249 investeerders. Dit project werd begeleid door Schoonderwoerd Consultancy & Bedrijfsadvisering en DGH Advies, beiden ervaren adviseurs in scheepsfinanciering.

Lees meer over de crowdfunding van binnenvaartschepen

4) Gedragscode MKB financiers gepresenteerd

In de Gedragscode MKB Financiers zijn concrete uitgangspunten geformuleerd voor financiers op het gebied van maximale rentetarieven, actieve provisie transparantie, niet misleidende communicatie, passend en verantwoord financieren en passende zekerheden. 

De gedragscode is opgesteld door Stichting MKB Financiering (SMF) vanuit haar streven naar meer klantgerichte en passende financiering voor mkb ondernemers.

Lees meer over de gedragscode

GEEN REACTIES