Crowdfund Dingen wk 23

0
153


Deze week werd crowdfunding veel besproken in het landelijke nieuws. De oorzaak was een artikel dat op 5 juni werd gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en Trouw, waarin werd gesteld dat ‘crowdfunding platforms regelmatig te hoge leningen verstrekken aan bedrijven met flinterdunne ondernemingsplannen’.

Het artikel werd kritisch benaderd door verschillende crowdfundingkenners. Zo stelde Gijsbert Koren (oprichter Crowdfundingcijfers.nl) in dit Twitterdraadje dat het artikel ‘tendentieus is en degelijke onderbouwing mist’ en wijst hij de auteurs op verschillende feitelijke onjuistheden.

Ronald Kleverlaan geeft in zijn nieuwsbrief een duiding van het artikel, waarin hij aangeeft dat ‘Hoewel sommige voorbeelden (te) scherp zijn neergezet (dit zijn individuele cases en in de meeste gevallen gaat het wel goed) de cases wel heel helder zijn en dat er hier zeker goede risico’s worden benoemd van overcreditering door beperkt boekenonderzoek en/of te hoge kosten.’ Hij ziet een groot belang in het vergroten van de zorgplicht van de platforms en in een duidelijker en scherper wettelijk kader.

Vanuit Crowdfunding.nl plaatsen wij nog de kanttekening dat in het artikel stelselmatig wordt gesproken over ‘crowdfunding platforms’, als ware het een groep die op gelijke wijze handelt. Dat wekt de suggestie dat de platforms over één kam worden geschoren, terwijl er grote verschillen zijn tussen de handelswijzen van de afzonderlijke platforms.

Ons advies voor ondernemers: doe goed onderzoek naar een platform en laat je niet verleiden tot een financiering die niet past bij de maandlast die je kunt dragen. En als je zelf weinig financiële kennis hebt, schakel dan een financieel adviseur in. Dat zijn professionals die voor jou zoeken naar verantwoorde financiering en die je kunnen adviseren over de mogelijkheden en kosten. Overigens hoef je echt niet bang te zijn: verreweg de meeste ondernemers zijn blij met hun crowdfundlening en voelen zich goed geholpen door het crowdfundingplatform waar ze lenen.

2. KiFiD nu ook voor mkb’er met klacht over alternatieve financiers

Vanaf 1 juli 2019 kunnen kleinere mkb-ondernemers en zzp’ers ook met een klacht over alternatieve financiering terecht bij Kifid, het klachteninstituut financiële diensten. En dat is goed nieuws, want kleine ondernemers moeten nu nog naar de rechter met hun klacht en dat is erg duur. Voor financieringen tot € 250.000 zijn de uitspraken van Kifid bindend – mits de alternatieve financier is aangesloten bij het klachteninstituut. Vanaf 1 juli zullen de platforms die aangesloten zijn bij de Gedragscode MKB Financiers ook aangesloten zijn bij het Kifid. Het platform Geldvoorelkaar.nl is al langere tijd aangesloten bij Kifid.
Meer informatie 

3. Crowdfunding stimulans voor duurzame energieprojecten?

Op dit moment kent de Nederlandse energietransitie een aantal grote uitdagingen. Een van die uitdagingen is het vinden van voldoende financiering voor de (kleinere) energieprojecten. Een andere uitdaging is acceptatie en begrip van de samenleving voor dit soort projecten. Financiële participatie van burgers in de vorm van crowdfunding kan hier een oplossing voor bieden. Een enquête onder de relaties van Oneplanetcrowd en crowdfundmarkt wijst uit dat crowdfunding de mogelijkheid biedt om de energietransitie en de samenleving dichter bij elkaar te brengen en dit kan samen een stimulans geven aan de energietransitie in het algemeen.
De bevindingen van het onderzoek lees je hier.

Nieuwe blogs:

Blog 1 : Crowdfunding ware lakmoesproef voor ondernemers

Blog 2: Van bierviltje naar businessplan: hoe doe je dat?

Blog 3: Financieringsmogelijkheden voor snelgroeiende MKB bedrijven

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.