Crowdfund Dingen wk 24

0
86

Deze week kwam een aantal interessante onderzoeken naar alternatieve financiering uit, waar onder andere uit blijkt dat er vanuit de financieringsmarkt in toenemende mate wordt gekozen voor non-bancaire financieringswijzen, zoals crowdfunding. En dat geldt zeker niet alleen voor start-ups: crowdfunding blijkt met name geschikt voor bedrijven die in de groei- of volwassenheidsfase zitten. In deze nieuwsbrief vindt je een korte bespreking van het crowdfunding nieuws van deze week.

1. Nederlandse mkb’ers krijgen minst vaak bancair krediet

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat Nederlandse mkb’ers in Europees perspectief relatief weinig aanvragen voor bankleningen doen en dat banken deze aanvragen relatief vaak afkeuren.
Dit kan niet worden verklaard door de financiële gezondheid van Nederlandse bedrijven: die beschikken over een gemiddeld eigen vermogen en zijn winstgevender dan bedrijven in andere Europese landen.
De onderzoekers opperen voorzichtig dat het relatief lage concurrentieniveau tussen banken in Nederland dit zou kunnen verklaren.

Lees het onderzoeksrapport van het CPB.

2. Crowdfunding alleen voor start-ups? Zeker niet!

Uit onderzoek van RaboResearch blijkt dat alternatieve financiering in Nederland groeit. Crowdfunding en Qredits blijken de snelstgroeiende partijen. In het onderzoek worden verschillende financieringsvormen vergeleken met de groeifasen van een bedrijf (start-groei-volwassen).
Crowdfunding heeft vaak het imago vooral start-ups te financieren, maar dat blijkt niet te kloppen: de resultaten in het onderzoek laten zien dat crowdfunding voornamelijk wordt gebruikt voor volwassen bedrijven (57%). Zie ook het onderstaande plaatje:

Lees hier het onderzoek van RaboResearch.

3. Non-bancaire financiering is experimentele fase voorbij

Stichting MKB Financiering onderzocht de positie van non-bancaire financiering in de financieringsmarkt. De conclusie: non-bancaire financieringsvormen zijn hard gegroeid in 2018. Met ruim €1 miljard aan verstrekte financieringen via crowdfunding, direct lening, kredietunies en non-bancaire aanbieders van factoring en lease zijn in 2018 minimaal 22.620 mkb bedrijven aan financiering gekomen. Vooral bij kleinzakelijke financieringen onder €1 miljoen blijkt non-bancaire financiering sterk te groeien en een behoefte in te vullen in de markt. Volgens de verwachtingen zal in 2022 minimaal 1/3 van deze financieringen buiten banken om verstrekt worden.

Lees hier het onderzoek van Stichting MKB Financiering

4. Interview met investeerder: ‘Crowdfunding maakt economie persoonlijker!’

Crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl interviewt regelmatig investeerders, die hun ervaringen en tactiek met anderen willen delen. Deze keer komt investeerder Mario (52) aan het woord. Hij investeert het liefst in projecten met een duurzaam karakter en vindt het leuk om crowdfundinginvesteerder te zijn vanwege de persoonlijke touch.
‘Vorige week ging ik naar Vlieland en daar huurde ik een fiets bij een ondernemer in wie ik ook heb geïnvesteerd. Het maakt de economie wat persoonlijker.’

Lees het interview op Geldvoorelkaar.nl!

5. Blog: Investeren in crowdfunding als pensioenaanvulling?

De regering ligt al een tijdje overhoop met de vakbonden over pensioenkwesties. Om de pensioenuitkeringen op peil te houden zijn stevige maatregelen nodig. De lage rente en de vergrijzing zijn de grootste boosdoeners. Daarnaast heeft een groot deel van de bevolking helemaal niets geregeld voor het pensioen. Bijna een derde van de beroepsbevolking werkt in een of andere flexhoedanigheid.

In deze blog kijken we of en hoe crowdfunding investeren een aanvulling kan zijn op het pensioen!

6. Vastgoed financieren? Met crowdfunding kan het!

Wie vandaag de dag in vastgoed wil beleggen, zal in veel gevallen een creatieve manier moeten vinden om de financieringsbehoefte in te vullen. Banken zijn nu eenmaal niet erg gewillig om beleggingspanden te financieren en trekken zich steeds verder terug. Door de ontstane behoefte winnen alternatieven zoals crowdfunding aan populariteit. Crowdfunding kan voor zowel vastgoedbeleggers als crowdfunding investeerders veel voordelen bieden. Wat deze voordelen zijn lees je in dit artikel.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.