Crowdfunden van vastgoed groeit hard

0
545
Draagvlak voor crowfunden van vastgoed groeit

Het investeren in vastgoed door particulieren via crowdfunden is zeer populair aan het worden. Wereldwijd is dit een van de snelste groeiende vormen van crowdfunding en na een langzame start begint het in Nederland nu ook steeds populairder te worden. Hoewel het snel groeit, blijkt internationaal ook echter dat het niet altijd eenvoudig is om hier een rendabel business model op te bouwen.

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis
ZIB investments was het eerste platform waar zeer grote vastgoedfinancieringen werden geplaatst. Het eerste project was het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen waar €10,6 miljoen mee werd opgehaald eind 2015 en op dat moment ruimschoots het grootste crowdfunding project was. Daarna volgde ook nog een project van €13,85 miljoen, wat volgens mij nog steeds het grootste crowdfunding succes in Nederland is.
Diverse platformen
De laatste jaren zijn er dan ook meer vastgoed platformen van start gegaan. Platformen als CrowdEstate en SameninGeld richten zich enige tijd op aankoop van huurwoningen. Sinds kort is ook VastgoedInvesteren.nl. Maar ook op algemene platformen zoals Geldvoorelkaar komen regelmatig vastgoedprojecten langs en KapitaalopMaat heeft ook deze week aangekondigd vastgoed projecten te gaan financieren.
Internationaal veel groter aanbod, maar nog weinig rendabel
Internationaal zijn de projecten en platformen een stuk groter, maar ook dat is nog geen garantie op succes. Platformen zoals Prodigy Network ($600m) en Reality Shares ($900m) hebben een groot portfolio opgebouwd, maar zijn niet snel genoeg gegroeid om winstgevend te worden in een markt met kleine marges.
Een van de grootste platformen (Reality Shares) heeft aangekondigd om de activiteiten te staken. Net als alle alternatieve financieringsvormen, zal het hier ook belangrijk zijn om het juiste verdienmodel te vinden.
Bron: Zibinvesments, in: Nieuwsbrief Ronald Kleverlaan

GEEN REACTIES