Crowdfunding 2.0: de comeback van de banken

0
4247

higajeaj

Crowdfunding is ontstaan als een sympathiek idee om kunstenaars, muzikanten en andere creatievelingen in staat te stellen hun product te kunnen maken. De beloning voor de financier was dan een eerste cd, een optreden of een van de eerste producten. Langzamerhand groeide dit uit tot iets groters en kreeg crowdfunding meer bekendheid.

Internet en crisis

Het succes van crowdfunding komt mijns inziens voort uit twee maatschappelijke veranderingen. Het eerste is de opkomst van het internet. Door de gemakkelijke manier van contact leggen via internet zijn potentiële investeerders eenvoudig bereikbaar, waardoor de manier van zakendoen verandert. De nieuwe generatie internetgebruikers leert steeds meer de gemakken van internet kennen, denk alleen maar aan allerlei nieuwe initiatieven als huizenruil in plaats van vakantie, couchsurfing, waar jonge mensen via internet een slaapplaats in een vreemde stad kunnen vinden of het nieuwe taxibedrijf Uber dat via internet goedkope taxiritjes aanbiedt. De mogelijkheden zijn enorm en veel conservatieve bedrijfstakken zullen daar nog mee te maken krijgen.

De tweede factor is de financiële crisis. Opeens kwamen we er achter dat de bomen toch niet tot in de hemel groeiden. Banken die alles wat los en vast zat financierden trokken zich schrijlings terug in hun eigen bastion, om eerst de eigen organisatie op orde te krijgen. Hierdoor moest vooral de kleinere, lokale ondernemer op zoek naar een nieuwe financieringsbron.

De hype voorbij

Inmiddels is crowdfunding niet meer weg te denken uit onze samenleving. Crowdfunding is de hype voorbij. In 2010 werd nog slechts 50.00 euro opgehaald, in 2013 was dat al opgelopen tot 32 miljoen, verdeeld over 1250 projecten. De verwachting is dat in 2016 al de grens van 250 miljoen gepasseerd kan worden voor het MKB.

Dat betekent dat crowdfunding nu over gaat naar het volgende niveau. Ik noem het zelf crowdfunding 2.0, maar de term crowdfinancing wordt ook veel gebezigd. Niet alleen kleine projecten zullen worden gefinancierd via crowdfunding, ook het grotere MKB heeft deze manier van financieren nu ontdekt. Je ziet het ook al aan de aanvragen bij de platforms, in plaats van projectsgewijs wordt er nu veel werkkapitaalfinanciering aangevraagd. Ik vind dat ook voor de investeerder een goede ontwikkeling, omdat in mijn ogen werkkapitaalfinanciering van een bedrijf minder risicovol is dat een nieuw op te starten project.

Ondertussen zijn ook de banken druk bezig deze nieuwe manier van financieren te ontwikkelen. ABN_AMRO heeft al een eigen platform, Seeds, en ik schat de kansen hoog in dat juist via de banken de volgende stap van crowdfunding wordt gezet. De redenen hiervoor zijn:

  • De financieringsaanvragen komen vaak toch eerst bij de banken binnen.
  • Banken hebben de beschikking over een kwalitatief sterke risico-afdeling.
  • Banken kunnen, in combinatie met crowdfunding, een bedrijf een aanvullende financiering aanbieden zodat de onderneming via een bron gefinancierd is.
  • Banken hebben al contact met de bedrijven en de investeerders.

Door de aanhoudend lage rente enerzijds, en de risico-aversie bij banken anderzijds, is de combinatie van crowdfunding voor een stuk risicodragend vermogen aangevuld met een goedkopere bankfinanciering de ideale mix voor zowel bank, investeerder als geldnemer.

Nico Inberg is oprichter en eigenaar van Inberg Financial Content. Inberg heeft meer dan 15 jaar ervaring als beurshandelaar. Hij schrijft over alles wat er in het financiële wereldje gebeurt en volgt de ontwikkelingen op het gebied van crowdfunding, ook en vooral van uit het standpunt van de investeerder, met veel interesse. Inberg is een van de drie Nederlandse juryleden bij de Sociallending Awards in London, in januari 2015. U kunt hem volgen op Twitter via @inbergfc

Pen doorgeven:

Ik geef de pen door aan Anneke van der Heyden, projectmanager MKB bij Flynth. Ook zij zijn bezig met crowdfunding voor het MKB.

GEEN REACTIES