Crowdfunding als onderdeel van een overnamefinanciering

0
3402

(bron: ABN-AMRO)

Ondanks de nodige haken en ogen kan crowdfunding wel degelijk een rol spelen bij de financiering van een bedrijfsovername. Vooral bij kleinere deals wordt crowdfunding steeds vaker ingezet als onderdeel van de financieringsmix.

Crowdfunding is het afgelopen jaar in Nederland opnieuw spectaculair gegroeid. Uit cijfers van onderzoeksbureau Douw&Koren blijkt dat in de eerste helft van 2014 via crowdfunding meer dan 23 miljoen euro werd opgehaald. Deskundigen verwachten dat dit bedrag in 2015 zal stijgen naar zo’n honderd miljoen euro. Bij crowdfunding gaat het in de meeste gevallen nog om financiering van kleine projecten en start-ups. Tot voor kort werd daarom ook gedacht dat crowdfunding niet geschikt zou zijn bij de financiering van een bedrijfsovername. Maar zeker als onderdeel van de totale financieringsmix kan crowdfunding wel degelijk een rol spelen bij een overnamefinanciering.

Alternatieve financiering
Onlangs had een bij Brookz aangesloten overnameadviseur een casus van een relatief jong bedrijf met een jaaromzet van twee miljoen euro en vijf medewerkers. Voor de overname van dit bedrijf was in totaal 400.000 euro nodig, maar de bank kon niet financieren en de koper – het ging om een management buy out – had nauwelijks eigen geld. Samen met deze koper ging de adviseur op zoek naar alternatieve financiering. Naast een informal investor en een buy-in manager die samen bereid waren 100.000 euro eigen vermogen te verstrekken, besloten ze de casus op het crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl te zetten.

puzzel-stuk

Financieringsmix
Om de propositie op het platform goed te presenteren was er voor belangstellenden een uitgebreid businessplan beschikbaar, inclusief cijfers, prognoses en volledige onderbouwing. Daarnaast benaderden de koper en adviseur hun eigen netwerken, waaronder 700 klanten van het bedrijf zelf. Hoewel de publicatieperiode 120 dagen was werd via Geldvoorelkaar.nl binnen negen dagen de gevraagde 250.000 euro vreemd vermogen opgehaald. Met de investering (100.000 euro) en de opgehaalde lening via crowdfunding (250.000 euro) was de bank vervolgens bereid een werkkapitaalfinanciering van 80.000 euro te verstrekken. Daarmee was de financieringsmix compleet en kon de bestaande eigenaar worden uitgekocht. De totale doorlooptijd van de deal was minder dan vier maanden.

Voorwaarden
Bovenstaande praktijkcase laat zien dat crowdfunding een interessant financieringsinstrument kan zijn bij met name kleinere overnametransacties met een dealwaarde tussen de 250.000 en 1 miljoen euro. Daarbij moet wel worden bedacht dat geld ophalen via crowdfunding niet vrijblijvend is; de ondernemer stelt zich persoonlijk borg voor het geleende bedrag. Daarnaast is het een belangrijke voorwaarde dat er een zeker minimum bedrag aan eigen inbreng beschikbaar is en dat er voldoende aflossingscapaciteit is bij verschillende scenario’s. In die zin zijn de voorwaarden niet minder serieus dan bij een reguliere bankfinanciering.

GEEN REACTIES