Crowdfunding: slimmer financieren duurzame innovatie

0
304

De financiering van duurzame innovatie is bij uitstek een knelpunt. In haar proefschrift onderzoekt econome Helen Toxopeus hoe de financiering van duurzame innovatie via banken en crowdfunding platformen verbeterd kan worden.

Toxopeus stelt dat samenwerking in de keten en het inzetten op collectieve actie, onder andere via crowdfunding, twee kansrijke manieren zijn om duurzame innovatie gefinancierd te krijgen. 

Samenwerken in de keten verlaagt risico’s van duurzame innovatie
Toxopeus onderzoekt in haar proefschrift verschillende manieren waarop geld wordt verstrekt. Ze stelt dat het risico van duurzame innovatie kan worden verlaagd wanneer bedrijven samenwerken met leveranciers en klanten.Samenwerking in de keten is sowieso van belang om duurzaamheidsdoelen te halen; door terugkoopgaranties en joint ventures met leveranciers kunnen risico’s van een investering of lening voor een bank of crowdfunder lager uitvallen. Soms treden ketenpartners – inclusief klanten en gebruikers – zelf op als financier, omdat ze ook duurzaam willen innoveren.

Crowdfunding meest kansrijk vanwege collectieve actie
Crowdfunding kan bij uitstek duurzame innovatie financieren omdat het collectieve acties rondom duurzame innovaties tot stand kan brengen. Toxopeus omschrijft in haar proefschrift drie omstandigheden die bereidheid kweken om duurzame innovatie te crowdfunden. Ten eerste kunnen bestaande sociale netwerken aangeboord waardoor vertrouwen ontstaat. Ten tweede kunnen er verschillende soorten ‘baten’ worden aangeboden, afgestemd op de doelgroep (geld, producten, impact). Ten derde zie je bij crowdfunding meteen of anderen al hebben geïnvesteerd, wat de bereidheid om zelf bij te dragen beïnvloedt. Collectieve actie kan ook op andere plaatsen in de financiële sector worden ingezet om financiering van duurzame innovatie te versnellen, aldus Toxopeus.

Bron
Ronald Kleverlaan, Trends in MKB financiering, nieuwsbrief.

GEEN REACTIES