Crowdfunding: verschillende modellen

0
116
Crowdfunding

De meeste mensen kennen crowdfunding van de culturele en creatieve sector. Hier is crowdfunding in het beginsel ook ontstaan. Nog steeds wordt de hulp van de crowd gezocht voor de financiële ondersteuning van culturele projecten.

Crowdfunding via Cinecrowd
Via Cinecrowd bijvoorbeeld kunnen filmmakers geld ophalen voor nieuwe filmprojecten. Zo ook voor de documentaire ‘Making Mannequins‘, waarin filmmakers Eva Hageraats en Tom de Vos het échte verhaal van de modellenwereld vertellen. De documentaire volgt ex-model Alina Petrichencko en laat zien de media een eenzijdig en onvolledig beeld van het modellenbestaan uitdragen.

Het echte verhaal gaat dieper dan eetstoornissen alleen. Onder de oppervlakte speelt meer: psychische druk, onmogelijk hoge eisen van opdrachtgevers en uitbuiting.
‘Een realistisch beeld van de modellenwereld is er gewoon nog niet’, zegt regisseur Eva Hageraats.
Om dat recht te zetten, zoeken de filmmakers funding voor hun documentaire.

Verschillende crowdfunding modellen
Nu het toch over modellen gaat: Cinecrowd is een voorbeeld van een crowdfunding platform dat werkt via het naturamodel: investeerders ontvangen een tegenprestatie voor hun gesponsorde gelden, zoals een kaartje voor de première van de film of een vermelding in de aftiteling. Er zijn ook andere modellen van crowdfunding. Het donatiemodel bijvoorbeeld, waar investeerders geld doneren als liefdadigheid en er dus niets voor terugkrijgen.

Commercieel crowdfunding model
Een heel ander crowdfuning model is het commerciële model; de snelst groeiende vorm van crowdfunding, waarmee vooral het MKB wordt gefinancierd. Als tegenprestatie
ontvangen investeerders een financiële beloning (rente). Vaak bieden de geldnemers producten of diensten aan als beloning voor investeerders. Een beetje zoals het naturamodel dus, maar bij het commerciële model gaat het voornamelijk om de financiële beloning. Voor informatie over dit soort platformen kun je eens kijken op vergelijkingssites, zoals crowdfundingcijfers.nl.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.