Crowdfunding voor de journalistiek

0
1684

Al enige tijd is er in Nederland een platform actief wat zich bezighoudt met de financiering van onderzoeksjournalistiek. Nieuwspost is een website wat zich bezighoudt met het verkrijgen van donaties waarmee vervolgens journalistiek onderzoek mogelijk te maken. De website omschrijft zichzelf het best:

‘The making of’ van journalistieke verhalen is net zo interessant als het uiteindelijke resultaat. Nieuwspost biedt de mogelijkheid mee te maken hoe verhalen tot stand komen en wat een journalist onderwijl meemaakt. Bekijk de projecten, en maak kennis met de journalisten en hun verhaal-ideeën. Als u een donatie doet, is dat voor u het begin van een journalistiek avontuur.

Voor journalisten is Nieuwspost een platform om ondersteuning te vinden voor projecten die anders mogelijk niet tot stand zouden komen. Onderzoeksjournalistiek is duur, krantenredacties woekeren anno 2011 met beperkte financiële middelen en met de tijd van steeds kleiner wordende redacties. Kortom, tijd of geld voor langdurig en diepgravend onderzoek is er vaak niet meer.

Als gevolg is het nieuws helaas al te vaak niet veel meer dan bewerkingen van persberichten die door de pr-bureaus en communicatie-afdelingen van grote bedrijven en overheidsorganisaties zijn aangedragen. Daar zal Nieuwspost overigens niets aan veranderen. Maar wij stellen wel graag iedereen in staat ook andere vormen van journalistiek mogelijk te maken. Andere verhalen; moeilijke, vreemde, ongewone verhalen. Nieuwspost is er voor verhalen die zonder directe steun van het publiek niet zo snel of misschien wel nooit waren gemaakt.

Voor wie nog niet is overtuigd dan maar een successtory. Recent is € 7.278 gedoneerd (doelkapitaal van € 2.500 dus bijna 3x overschreven!).

 

Brenno de Winter (1971) is een onderzoeksjournalist die zich specialiseert in IT-beveiliging en privacy. Het zorgde de afgelopen jaren voor controverses met door hem ingediende informatieverzoeken op basis van de Wet Openbaarheid van bestuur (WOB), en met zijn onderzoek naar de beveiliging en privacy van de OV-chipkaart. Zijn onderzoek naar de OV-chipkaart heeft ernstige fouten in het systeem aan het licht gebracht. Het werk van Brenno heeft geleid tot meerdere publicaties op onder meer NU.nl, Webwereld, PC-Active en Geenstijl.

Brenno had financiële ondersteuning nodig om juridische hulp te kunnen verkrijgen in het kader van zijn onderzoek naar de OV-kaart. 239 donaties verder en het eerder genoemde behaalde bedrag betekent feitelijk dat Brenno zijn onderzoek kan afronden.

Crowdfunding voor de journalistiek derhalve. Een prima concept wat zich onder andere middels bovenstaand verhaal reeds heeft bewezen. We kijken uit naar de andere projecten.

GEEN REACTIES