Crowdfunding voor vastgoed in opmars

0
288

Van 2016 tot en met 2018 financierden 271 vastgoed projecten opgeteld 101,2 miljoen euro met crowdfunding. Een vastgoed project financierde gemiddeld 370.000 euro met crowdfunding (de mediaan is 160.000 euro).

De forse groei in 2018 werd veroorzaakt door een groei van crowdfunding voor verschillende typen commercieel vastgoed: bedrijfsvastgoed voor eigen gebruik en verhuur, vastgoed voor overnachtingen (hotels en vakantiewoningen) en woningen voor verhuur en verkoop.

Vastgoedmarkt relevant voor platforms
De vastgoedmarkt is voor steeds meer crowdfunding platforms een relevante markt om te bedienen. Voor crowdfunding platform Collin Crowdfund was 22% van de financiering in 2018 bestemd voor vastgoed. Voor Geldvoorelkaar was dat zelfs 42%.

Vooral commercieel vastgoed
Maar liefst 99% van het voor vastgoed gefinancierde bedrag was van 2016 tot en met 2018 bedoeld voor commercieel vastgoed. Slechts 1% was bestemd voor het financieren van een eigen woning. Crowdfunding wordt vaker ingezet voor vastgoed dat bestemd is voor de verhuur dan voor vastgoed dat bestemd is voor verkoop.

(Her)financiering bestaand vastgoed neemt een vlucht
In 2018 nam de financiering van bestaand commercieel vastgoed (financiering van bestaande panden) een vlucht. Het aantal projecten verdubbelde en het gefinancierde bedrag verzesvoudigde.

Specifiek aanbod vastgoed crowdfunding
Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar en DuurzaamInvesteren ontwikkelden elk een specifiek aanbod voor vastgoed projecten. Er zijn zelfs crowdfunding platforms die zich volledig op vastgoed richten, zoals Crowdrealestate, SamenInGeld en ZIB Crowdfunding.

Nederlandse banken terughoudender
Nederlandse banken zijn de afgelopen jaren een stuk terughoudender geworden in het financieren van commercieel vastgoed. Crowdfunding is volgens Vastgoed Belang (de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers) een alternatief, maar wel onderontwikkeld. Is dat een terechte constatering, of missen beleggers kansen als zij crowdfunding links laten liggen?

Bron: crowdfundingcijfers.nl

Uit de cijfers van crowdfundingcijfers.nl bleek ook dat deze drie crowdfunding platforms aan de top staan in Nederland!

GEEN REACTIES