FinTech oplossing voor ‘gender gap’ bij zakelijk lenen?

0
154

Vandaag, 8 maart, is het internationale vrouwendag. Een dag die sinds 1912 in Nederland wordt gevierd doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten en gelijke kansen wilden hebben als mannen. Hoe zit het eigenlijk met die gelijkheid voor vrouwelijke ondernemers?

Eerst goed nieuws: het aantal MKB-ondernemingen dat door vrouwen wordt gerund groeit wereldwijd. Desondanks blijkt uit een studie van the Federal Reserve Banks of New York and Kansas City dat vrouwen minder kans hebben als het gaat om het goedkeuren van een leningaanvraag bij de bank – in ieder geval in Amerika. Erger nog: volgens Fundera krijgen vrouwelijke ondernemers vaak kleinere kredietbedragen te leen tegen hogere rentes dan mannen.

Fintech: eerlijkere kans voor vrouwelijke ondernemers

Interessant: uit een kleinschalig onderzoek onder Amerikaanse ondernemers bleek dat zij fintech zien als mogelijke oplossing voor het genderverschil in financiële kredietaanvragen. De reden? Fintech bedrijven gebruiken meer data om de gezondheid van een onderneming te bepalen dan de bank, die vooral kijkt naar kredietscores en omzet. En hoe meer data gedreven, hoe minder gender een rol speelt bij de beoordeling.

Of dat voor crowdfunding ook geldt, is natuurlijk de vraag. We weten (nog) niet of de ‘gunfactor’ voor mannen anders uitpakt dan voor vrouwelijke ondernemers. Maar interessante denkstof is wel, zo op de internationale vrouwendag. Meer lezen? In het originele artikel op crowdfundinsider.com wordt het onderzoek uitgebreider toegelicht.

GEEN REACTIES