Geld lenen voor je bedrijf?

0
6446

(bron; MKB servicedesk)

Top 5 financieringsvormen voor het MKB

Als je extra vermogen nodig hebt voor je bedrijf kun je geld lenen bij verschillende instanties. Maar welke partijen zijn het meest relevant voor het midden- en kleinbedrijf? Een top 5.

imagesMLV34PHX

1. De bank (69%)

Veruit de meeste bedrijfskredieten in Nederland worden door de bank verstrekt. De laatste jaren is er sprake van een sterke daling door de kredietcrisis, maar nog altijd 65 procent van de kleine bedrijven (tot 50 werknemers) in Nederland gaat voor nieuw vreemd vermogen naar de bank. Van het midden- en grootbedrijf (50 – 250 werknemers) klopt nog ruim driekwart (78%) eerst bij de bank aan om geld te lenen.

In vorm van lening die ook handig kan zijn is een een zakelijke creditcard. Hiermee kan je vaak zonder rente te betalen even iets betalen als je banksaldo even niet afdoende is. Als je er voor zorgt dat je negatieve saldo middels automatisch incasso wordt vereffend hoef je nooit rente te betalen over het bedrag dat je met je zakelijke creditcard betaald hebt.

Bij kleine bedrijven werd vorig jaar zo’n 52 procent van de kredietaanvragen door de bank geweigerd. Bij middelgrote bedrijven was dat 28 procent en bij grote bedrijven 6 procent. De eisen van de bank zijn verscherpt, maar de bank blijft voorlopig de grootste financier van ons land.

2. Informal investors (7%)

Zo’n 7 procent van het mkb ziet in 2014 een goed alternatief in investeerders, ook wel business angels of informal investors genoemd. Zij kunnen je geld lenen in ruil voor een bepaalde tegenprestatie, vaak aandelen in je bedrijf. Er zijn in Nederland verschillende platforms waarop ondernemers met investeerders worden gekoppeld. Vooral kleine bedrijven denken aan investeerders. Maarliefst 21 procent van het kleinbedrijf heeft zijn hoop gesteld op informal investors.

3. Crowdfunding (5%)

Met stip op 3: crowdfunding. Geld lenen of krijgen van een grote groep bekenden en onbekenden via een online crowdfundingplatform. 5 procent van het midden- en kleinbedrijf ziet crowdfunding in 2014 als een goede oplossing. Crowdfunding groeit hard in Nederland. Naar verwachting wordt er in 2014 zo’n 75 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. In 2013 was dat nog 32 miljoen euro.

4. Familie en vrienden (4%)

Geld lenen van je rijke oom of tante. Ook in 2014 is een lening van een familielid, vriend of vage kennis nog steeds een goede manier om je bedrijf te financieren. Vooral kleine bedrijven doen graag een beroep op hun naaste omgeving (5%).

5. Leasen / huren (3%)

De meeste bedrijven willen geld lenen om hun werkkapitaal te financieren. Je kunt ook ‘geld lenen’ door bedrijfsmiddelen te huren of te leasen. Denk aan je bedrijfsauto’s, maar ook aan printers, servers, graafmachines, bedrijfspanden, etc. Bij veel bedrijfsmiddelen is een huur- of leaseconstructie mogelijk, waardoor jij meer financiële speelruimte hebt om te ondernemen. 4 procent van het midden- en kleinbedrijf verwacht in 2014 extra te leasen of huren.

Cijfers: MKB Kredietdesk / Financieringsmonitor 2014-1 (Panteia)

GEEN REACTIES