Groei crowdfunding houdt aan

0
546

Het eerste halfjaar is crowdfunding als financieringsvorm voor het mkb weer verder gegroeid.

Dit blijkt uit nieuwe statistieken van zowel Crowdfundmarkt als Crowdfundingcijfers.

Zowel Crowdfundmarkt als Crowdfundingcijfers publiceren regelmatig cijfers over de totale Nederlandse markt. Zij concluderen dat de markt weliswaar schommelt, maar over de brede linie een sterke groei laat zien. Wel komen beide onderzoeken uit op verschillende cijfers.

Grote platformen domineren de markt
Crowdfundmarkt heeft het eerste halfjaar berekend op een totaal van 115 miljoen euro, verdeeld over 1127 projecten. Verder geeft dit bureau aan dat de groei met name bij de grotere platformen ligt, die dus nog meer marktaandeel naar zich toe trekken. In dit onderzoek worden alleen platformen meegenomen die een vrijstelling/ontheffing of vergunning hebben van de AFM.

Veel kleine projecten
Crowdfundcijfers.nl heeft 4500 projecten langs zien komen met een totaal aan opgehaalde financieringen van 154 miljoen euro. Hierin zijn ook campagnes meegenomen die niet onder toezicht staan van de AFM, en daar zitten dus ook veel kleine campagnes tussen.

Naast de projecten die op de grote platformen werden aangeboden zijn er dus nog veel campagnes verspreid over verschillende sites, maar ook hier wordt dus wel het meeste kapitaal opgehaald bij de grotere en bekendere platformen. Uit deze cijfers blijkt verder een toename van 55% ten opzichte van vorig jaar.

Bron: Investeerders.nl /  (afbeelding: Fd.nl)

GEEN REACTIES