Investeren in vastgoedprojecten: waar let je op?

0
274

Wie de ontwikkelingen in crowdfunding een beetje volgt, heeft het vast voorbij zien komen: steeds vaker wordt crowdfunding ingezet voor de financiering van vastgoed. Vastgoedondernemers en -beleggers zoeken naar alternatieve financieringswijzen, omdat ze bij de Nederlandse banken vaak geen krediet kunnen verkrijgen. Voor crowdfunding investeerders zijn vastgoedprojecten daarentegen een interessante investeringsmogelijkheden. Maar waar moet je op letten? En welke termen kom je tegen? Hier lees je een korte introductie.

Loan-to-value

Een term die je zeker tegen gaat komen, is loan-to-value (LTV). De loan-to-value is de hoogte van de lening / de marktwaarde van het te financieren pand. Stel dat je een pand wilt kopen met een marktwaarde van € 100.000,- en je krijgt daarvoor een lening van € 70.000,-. Dan is de LTV 70.000 / 100.000 = 70%. Met andere woorden: de lening dekt 70% van de marktwaarde van het pand.

De LTV zegt iets over het risico dat financiers lopen. Hoe minder je financiert, hoe groter de kans dat je de volledige inleg terugkrijgt, wanneer de ondernemer onverhoopt betaalproblemen krijgt en het pand wordt verkocht. De Nederlandse banken zijn hierin minder risico gaan nemen sinds de bankencrisis en financieren vaak tot maximaal 70% LTV. Crowdfundingplatformen kunnen tot een hogere LTV van zo’n 90% financieren.

Goed om te weten: de loan-to-value neemt af wanneer een geldnemer aflost. Immers, bij aflossing wordt de hoogte van de lening lager, maar de marktwaarde van het pand blijft veelal gelijk.

Hypothecaire zekerheid of hypotheekrecht

Het recht van hypotheek is een zekerheidsrecht op een registergoed, zoals een woning of een bedrijfspand. Als iemand leent via crowdfunding om een pand te kopen, maar zijn betaalverplichting niet na kan komen, dan mag de hypotheekhouder (het crowdfunding platform) het pand gedwongen verkopen. Als het pand verkocht is, dan krijgt het crowdfundingplatform de vordering met voorrang terug op andere schuldeisers.

Belangrijk is hierbij de rang van hypotheekrecht. Een eerste hypotheekrecht heeft voorrang op een tweede en derde hypotheekrecht. Hoe hoger het hypotheekrecht, hoe groter de kans dus is dat een platform het (volledige) uitgeleende bedrag terugkrijgt.

Vastgoedbelegger of -ondernemer

Soms zal je bij een crowdfunding campagne termen als ‘particulier vastgoed’ tegenkomen, de andere keer gaat het om een zakelijke aanvraag. Hetzelfde geldt voor de termen vastgoedbelegger en vastgoedondernemer. Wat is het verschil?

Grofweg kun je zeggen dat een (particuliere) vastgoedbelegger passief is en een vastgoedondernemer actief. Een belegger koopt een pand en verhuurt het, maar heeft daar zelf verder weinig werk aan. De aankoop van het pand via crowdfunding is bedoeld om het vermogen dat hij heeft opgebouwd, te laten renderen. Een (zakelijke) vastgoedondernemer daarentegen zal winst willen behalen en daarom actief met de aankoop, verbouw en verkoop van panden bezig zijn.

Ben je geïnteresseerd in investeren in vastgoedprojecten via crowdfunding? Of wil je meer informatie hierover? Kijk dan eens op Geldvoorelkaar.nl.

GEEN REACTIES