Nederland koploper crowdfunding in Europa

0
1736
cambridge

Hoewel de alternatieve financieringsmarkt in Nederland beperkt is, staan we in de Europese top. In vrijwel geen enkel ander Europees land wordt per inwoner meer opgehaald met crowdfunding dan in ons land.

Dat staat in het donderdag gepresenteerde onderzoek ‘Current State of Crowdfunding in Europe’. Voor het rapport bekeek pan-Europees kenniscentrum Crowdfundinghub de karakteristieken van crowdfunding in 25 landen.

Veel regels
De regels per land verschillen sterk, aldus het onderzoek. Wat in het ene land mag, is in het ander verboden of aan strenge regels gebonden. Ook hebben alle landen afwijkend beleid ten aanzien van het belasten van crowdfunding.

De Europese landen zijn op vijftien punten vergeleken. Nederland neemt de tweede positie in als meest volwassen crowdfundingmarkt van Europa, het Verenigd Koninkrijk voert de lijst aan.

De correlatie tussen regelgeving en de mate waarin crowdfunding aanslaat in een land is sterk, schrijven de onderzoekers. Een progressief beleid en een gunstig belastingklimaat zorgen voor groei in de industrie.

Van publiek naar institutionele beleggers
Het Verenigd Koninkrijk is, met een crowdfundingmarkt van meer dan €2,5 mrd, daar het beste voorbeeld van. Inmiddels komt 10% van het vreemd vermogen in het mkb van alternatieve financieringsvormen, zoals crowdfunding. Het publiek speelt een marginale rol binnen het Britse crowdfundingklimaat. De grootste financiers zijn institutionele beleggers.

Nederland staat in de top 5 van Europese landen waar met crowdfunding het meeste geld wordt opgehaald. Alleen in Frankrijk, Duitsland en Zweden wordt, na het VK, meer opgehaald. Berekend naar hoeveel opgehaald geld per inwoner, neemt Nederland de tweede plaats in, wederom achter het VK. In Nederland ging het vorig jaar om een totaalbedrag van € 128 mln — waarvan bijna € 100 mln aan bedrijfsleningen.

Gissen naar markt
De roep om meer professionaliteit in de sector wordt steeds luider. Crowdfunders zijn vaak niet transparant genoeg, constateert het rapport. Een groot deel van de dertig Europese experts waar de onderzoekers mee samenwerkten, kon geen betrouwbare data over de thuismarkt produceren. In veel landen is het gissen naar de totale omvang van de markt van alternatieve financiering. Dat er geen eenduidige definitie van crowdfunding is, bemoeilijkt het onderzoek, aldus de vorsers.

De meest succesvolle platformen zijn in meerdere landen actief. Nederland heeft de grensoverschrijdende Spotcap, Lendico, Kickstarter, Indiegogo en het Britse Funding Circle in zijn midden. De laatste leent ook in Spanje en Duitsland.

(Bron: www.fd.nl)

GEEN REACTIES