Ondernemen anno 2015: Wie gaat mij helpen?

0
6870

Guust Jutte

Ondernemen vandaag de dag is moeilijker dan ooit. Het gedrag van onze klanten verandert steeds sneller, technologische ontwikkelingen volgens elkaar steeds sneller op en overal in de wereld blijven brandhaarden ontstaan of laaien conflicten weer onverwachts op. De moderne wereld, waarin alles met alles verbonden is en waar nieuws direct en ongefilterd wordt verspreid stelt ondernemers voor grote uitdagingen. Zeker in onze open economie.

Gegeven de bovengenoemde uitdagingen en het al jaren niet erg rooskleurige economische klimaat is ondernemen een hele uitdaging. Zo ook het financieren van je onderneming. De banken moeten hun risico’s strak bewaken en hanteren strikt hun kredietbeleid. En tegelijkertijd is het spaarpotje van de ondernemer, zowel zakelijk als privé, aardig leeggeraakt. Dus moeten ondernemers op zoek naar financieringsbronnen die ze voor de val van Lehman nooit nodig hebben gehad.

Geld genoeg

Gelukkig is er in Nederland geld te over. Wij behoren tot het meest spaarzame volk in de wereld. De Nederlandse pensioensector bezit gezamenlijk een vermogen met 12 nullen! Maar ook andere potjes zitten barstens vol met geld. Regionale ontwikkelmaatschappijen, venture capitalist, business angels. Allemaal zijn ze bereid om plannen die binnen hun straatje passen te financieren. Ook ‘Jan met de pet’ wil wel in een onderneming investeren. En dan niet op de beurs. Geen anoniem bedrijf waarvan je de directeur nooit te zien krijgt, maar de bakker op de hoek. Ook omdat z’n roomsoesjes zo lekker zijn! Dit soort investeringen wordt nog extra aangewakkerd door de extreem lage rente stand. Als je dat op een spaarrekening laat staan, wordt het door inflatie steeds minder waard. Waarom er dan niet iets goed mee doen?

Zoektocht

Maar hoe vindt de ondernemer het voor hem of haar passende potje met geld? En tegen welke voorwaarden is dat dan aantrekkelijk, of zitten er addertjes onder het gras. Vaak is er geen enkele sprake van toezicht door instanties als DNB of AFM en zal de ondernemer zelf moeten borgen dat afspraken juist worden vastgesteld en dito worden vastgelegd. Kleinere ondernemingen hebben niet de specialist in huis om de juiste samenstelling van de rechterzijde van de balans ter hand kan nemen. Ook ontberen ze persoonlijk vaak de kennis en vaardigheden en belangrijker, de zin en interesse, om tijd en energie te steken in het vinden van de juiste financiers. En dit is belangrijk, omdat de juiste wijze van financieren en voldoende toegang tot de benodigde geldbronnen zorgt dat het optimale groeipad van een onderneming bereikt kan worden. Dit draagt dus bij aan de broodnodige groei van de Nederlandse economie.

Hulpvraag

Veel bedrijven zullen afhankelijk zijn, en blijven, van experts die hen helpen de diverse financieringsbronnen aan te boren. Die hen helpen de meest passende mix van financieringsbronnen samen te stellen om de rechterkant van de balans te vullen. Die borgen dat er voldoende spreiding is in looptijd, prijs en beschikbaarheid en zo ook de risico’s op het ontbreken van voldoende financiële middelen beperken. Dit geldt zeker, en misschien juist wel, bij crowdfunding.

Zelf crowdfunden?

Het aantrekken van geld van mensen uit je omgeving is niet altijd eenvoudig. Het zijn bekenden, dus je wilt liever niet dat het fout loopt. En als het onverhoopt toch mis gaat, ondernemen is nu eenmaal niet vrij van risico’s, moeten in ieder geval de afspraken helder zijn en goed zijn vastgelegd. Ook is niet iedereen op basis van een familieband of vriendschap direct overtuigd. Een goede scherpe pitch is noodzakelijk. Vaak niet alleen op papier, maar ook in de vorm van bijvoorbeeld een film of een live presentatie. Jij vraagt mensen te investeren in jouw propositie, maar je moet daarvoor wel de juiste (financiële) voorwaarden bepalen. Hoe hoger het geboden rendement, des te gemakkelijk zal het blijken om financiers aan te trekken. Maar wat zijn de gevolgen voor je business case? En als de voorwaarden te weinig aantrekkelijk zijn krijg je wellicht niet het benodigde geld bijeen. Welke creatieve andere oplossingen kan je nog verzinnen die geen direct beslag leggen op je cashflow, maar wel aantrekkelijk zijn voor de potentiele investeerders.

Gelukkig zijn er inmiddels vele crowdfunding platformen die je hier in meer of mindere mate bij kunnen helpen. Let daarbij op dat ieder platform weer andere ondersteuning biedt. Zoek naar het platform dat voldoet aan jouw wensen en die jou helpt op de voor jou relevante vlakken. Let ook op dat dergelijke begeleiding niet gratis is. Ook daarin zitten er verschillen tussen de diverse platformen. Soms is het slim een eigen expert in de hand te nemen die een stuk van de voorbereiding voor je doet en die het juiste platform selecteert. Want als je niet oppast is het aantrekken van een passende financiering een dagtaak geworden, die je ondernemerschap ernstig belemmerd!

TIPS:

  • Een juiste financiering van je onderneming is van groot belang voor het optimale resultaat: besteed regelmatig en tijdig aandacht aan je financiering
  • Financiering komt vrijwel nooit (meer) uit 1 bron: Gebruik een mix van bronnen en besef dat deze zal en moet veranderen tijdens de levenscyclus van je onderneming
  • Doe niet zelf wat je eigenlijk niet kan of leuk vindt: huur een expert in. Thuis laat je de verwarming ook maken door een expert en een goede expert verdiend zichtzelf terug
  • Gratis geld bestaat niet en makkelijk geld ook niet: Geef de financiering van je bedrijf de aandacht die het verdiend

Guust Jutte is business manager bij de Rabobank. Als accountmanager heeft hij diverse bedrijven zien groeien, maar tegen belemmeringen zien aanlopen. In zijn huidige functie volgt, stimuleert, support en promoot hij diverse opkomende financieringsvormen die tezamen met de mogelijkheden vanuit de Rabobank ondernemend Nederland in staat stelt haar plannen te realiseren. Volg Guust ook op twitter: @GuustJutte of @Rabobank

GEEN REACTIES