13.3 C
Amsterdam
woensdag, 4 augustus 2021
Home Wat is Crowdfunding?

Wat is Crowdfunding?

Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij ondernemers, stichtingen maar ook particulieren een beroep doen op de crowd om hun kredietbehoefte ingevuld te krijgen.

Crowdfunding is de afgelopen jaren sterk gegroeid:

wat is crowdfunding
Bron: crowdfundingcijfers.nl

Crowdfunding in het algemeen

Bij crowdfunding denken veel mensen als eerst aan de culturele en creatieve sector. Dat is niet gek; hier is crowdfunding in het begin ontstaan. Maar inmiddels zijn er veel verschillende varianten van crowd funding ontstaan, waarvan crowdfunding in de vorm van leningen verreweg de grootste is. Het eerste platform in Nederland dat op deze manier met crowdfunding startte, is Geldvoorelkaar.nl.

Bij crowdfunding gaat het altijd om een grote groep mensen (de ‘crowd’) die gezamenlijk een geldbedrag bij elkaar leggen. Waar dat geldbedrag aan wordt besteed en wat de crowd ervoor terugkrijgt, verschilt per crowdfunding vorm.

Verschillende vormen van crowdfunding

soorten-crowfdunding-lening-donatie-beloning-aandelen
De verschillende typen crowdfunding.

1. Crowdfunding als lening

De snelst groeiende vorm van crowdfunding is de leenvorm variant, waarbij vooral het MKB wordt gefinancierd. In 2019 besloeg deze vorm 89% van alle crowdfunding in Nederland. Als tegenprestatie voor het uitlenen van geld krijgen de investeerders een financiële beloning (rente). Soms krijgen zij ook een incentive (een leuk extraatje).

Het proces van een crowdfunding aanvraag

Bij crowdfunding als leenvorm doorloopt de kredietaanvraag een aantal stappen. Het begint met een goede voorbereiding. Vervolgens wordt de aanvraag beoordeeld, omdat hij aan bepaalde eisen moet voldoen. Krijgt een ondernemer groen licht van het platform, dan wordt het project op het platform gepresenteerd aan investeerders middels een pitch. Hierin vertelt een ondernemer zijn verhaal en wordt de benodigde financiering uitgelegd. (Lees hier meer over het schrijven van een sterke pitch.)

Voordelen van crowdfunding als financiering:

 1. Tarieven en voorwaarden zijn veelal door ondernemers zelf te bepalen
 2. Crowdfunding levert veel investeerders, investeerders kunnen uitgroeien tot klanten en/of ambassadeurs van de onderneming
 3. Een crowdfundingcampagne is een uitstekende vorm van marktonderzoek
 4. Crowdfunding sluit aan op een veranderende behoefte van mensen. Meer online gericht, grotere behoefte tot ‘community building’, een groeiende deeleconomie, grotere behoefte aan transparantie
 5. Crowdfunding kan daadwerkelijk een onderdeel zijn van een online marketingstrategie (kijk hier voor tips)

Steeds vaker zien we dat verschillende vormen van financiering worden samengebracht. Elke vorm van financiering heeft immers voor– en nadelen. Ook banken nemen een meer positieve houding aan ten opzichte van crowdfunding. Hybride- en stapelfinancieringen, waarbij de bank bijvoorbeeld rekening-courantkrediet verstrekt en een crowdfundingplatform een middellang krediet of eigen vermogen, komen steeds vaker voor.

Sinds 2019 is de Stichting MKB Financiering actief. Deze stichting borgt de kwaliteit van de crowdfundingplatforms die bij de stichting zijn aangesloten. Deze platforms ontvangen het keurmerk Erkend MKB Financier. Aan dit keurmerk is de herkennen of het platform voldoet aan de hoogste eisen voor verantwoord financieren.

2. Crowdfunding als donatie

Crowdfunding als donatie is wellicht de bekendste vorm van crowdfunding. Vaak wordt er geld opgehaald voor een maatschappelijk doel, zoals een dure medische ingreep of een vereniging. Bij donaties krijgt de investeerder er niets voor terug, dit is pure liefdadigheid. In Nederland zijn er diverse platformen die dit aanbieden.

3. Crowdfunding met beloning

Het grootste verschil tussen donaties en crowdfunding als beloning is dat bij de laatste vorm investeerders een niet-financiële beloning ontvangen van de ondernemer. Dit wordt vaak toegepast bij projecten in de creatieve sector of start-ups. Als tegenprestatie hierbij kan worden gedacht aan een concertkaartje of een exemplaar van een cd. Verder is het  mogelijk dat de investeerder een exemplaar van (het nog te ontwerpen) product ontvangt bij sponsoring vanaf een bepaald bedrag. Voorbeelden van platformen die dit aanbieden zijn www.cinecrowd.nl (NL), www.voordekunst.nl (NL), www.kickstarter.com (VS) en www.sellaband.com (DE).

4. Crowdfunding met aandelen

Hierbij leent een investeerder geld uit aan een ondernemer, in ruil voor aandelen in het bedrijf. Dit is vooral geschikt voor ondernemingen die in de groeifase zitten.

Meer lezen?

Crowdfunding maakt een groei door, zo komen er ook steeds meer websites die de ontwikkelingen rond crowdfunding scherp in de gaten houden.

We noemen er een paar, voeg ze toe aan uw bookmarks!

Investeerders.nl –  https://www.investeerders.nl/crowdfunding/

Crowdfundingcijfers.nl – http://www.crowdfundingcijfers.nl/

Crowdfundmarkt.nl – https://www.crowdfundmarkt.nl/

En meld u aan voor de nieuwsbrief van Geldvoorelkaar.nl

 

6 REACTIES

 1. Valt gewoon geld geven (lees: filantropie / doneren) aan een project in jullie ogen ook onder “Crowdfunding”? In mijn ogen wel. Geld geven aan een goed project geeft een geweldig gevoel, hoe klein het bedrag ook. Lenen van geld en alle afspraken die daar bij komen kijken maken het vaak onduidelijk en verliest de initiële doelstelling haar kracht. Ook is de wetgeving nog niet zo gemakkelijk met betrekking tot het lenen van geld aan derde. Bij 4just1.com gaat het zuiver om doneren.

  kijk eens op 4just1.com

  Met vriendelijke groet,

  Team 4just1.com

  • Beste Richard,
   Ja, wij maken geen onderscheid in de vorm van crowdfunding. Charitatieve platforms zien wij ook wel degelijk als relevante vormen van crowdfunding. We zullen jullie snel doorlinken!

 2. Een goede dag allemaal,

  Ons museum is dit jaar geopend op 19 juni.
  Voor het uitbreiden van onze collectie zijn wij voortdurend op zoek naar medefinanciers.
  Op het ogenblik zouden wij graag een schitterend en zeldzaam Lalique juweel willen aanschaffen voor ons museum.
  Maar zoals als altijd is er een obstakel: geld.
  Kan iemand ons uitleggen hoe Crowdfunding precies werkt en welke stappen je moet ondernemen?
  Wij zijn totaal blank op dit gebied dus iedere vraag is verklaart door voorafgaande.

  Groet,
  Societe Musee Lalique Pays Bas
  Lalique Museum Doesburg
  Benjamin Mordehai Janssens (conservator)

 3. Beste Mensen,

  Wij bestaan inmiddels ruim 25 jaar: van een groepspraktijk in natuurlijke gezondheid zijn we geëvolueerd naar een opleidingscentrum voor coaching en counseling. We zijn erkend en de verzekeraars vergoeden de consulten die bij onze afgestudeerden worden gevolgd. We hebben een project gehad in de Ardèche, sinds één week verkocht omdat we verder willen in ons proces. We hebben een klein kasteeltje gekocht in Zuid-Bourgondië waar we opleiding, training en therapie kan samenbrengen.
  Tevens wordt het een plek waar enkele minder begaafde mensen, lees mensen met een verstandelijke beperking, weer zin en betekenis aan hun leven kunnen geven, door binnen ons project te gaan participeren.
  We moeten echter het hele gebouw nog renoveren!!!
  De opbrengst van ons project in de Ardèche is mede als gevolg van de crisis erg laag verkocht, we konden niet anders doordat de bank ons op de hielen zat.
  Nu zoeken we mede-investeerders of mensen die geld uit willen lenen aan dit bijzondere project.
  Je kunt mede-eigenaar worden of je ontvangt per jaar de mogelijkheid om er een week op vakantie te komen als compensatie van de rente voor het uitgeleende geld.
  We hebben zo’n € 300.000,= nodig om alles in gereedheid te brengen.
  We beginnen een ‘cultuur-eilandje’ waar innovatief gewerkt wordt met therapie en trainingen en waar de opleiding haar thuisbasis heeft, naast de dagen in Nederland op het conferentiecentrum in Westelbeers.
  WIE KAN ONS HELPEN?
  WIE ZIET MOGELIJKHEDEN?
  WIE DURFT HET RISICO MET ONS AAN?
  We zijn een stichting in Nederland: stichting Internationaal Holistisch Centrum.

  We wachten op jullie opbouwende reacties: mail ons op ons mailadres:
  [email protected]
  Heel erg bedankt en we gaan er samen een mooiere, en betere wereld van maken!

  Een warme harte-groet,

  Loek Knippels

 4. Wat gaan de banken een spijt krijgen dat ze deze ‘tak’ laten glippen!
  Het nu moeten smeken bij een baliemedewerker wordt totaal gepasseerd, een nieuw systeem is al gerezen en wordt verder ontwikkeld.
  Als we weer nodig zijn bij de bank om te lenen, zijn we verdwenen. Over twee jaar zal de bank hier rekening mee gaan houden? We komen daar niet om papieren te ondertekenen als einddoel, maar om dromen te verwezenlijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here